Beregning af forbrugerprisniveauet (prissammenligningen)

Beregningen i prissammenligningen kan opdeles i 5 trin. Nedenfor er der kort redegjort for beregningsmetoden.

 

Det første trin er at beregne en gennemsnitpris i Grønland og Danmark for de enkelte varer og tjenester, som der er indsamlet priser for.

 

I det andet trin beregnes der for samtlige vare og tjenester (prisrelativer) forholdet mellem gennemsnitsprisen for de enkelte varer og tjenester i Grønland og gennemsnitsprisen for samme varer og tjenester i Danmark .

 

I det tredje trin beregnes et geometrisk gennemsnit af alle prisrelativer, der indgår i de samme varegrupper (pariteter). Se Tabel 3 for større detaljer omkring hovedgruppernes opdeling.

 

Prisindekset for de overordnede varegrupper beregnes i fjerde trin som et vægtet gennemsnit af varegruppepariteter. Som vægte anvendes de grønlandske og de danske vægte fra Forbrugerprisindeksene. Dette medfører, at der beregnes to prisindeks for hver overordnet varegruppe.

 

I sidste trin beregnes de samlede pariteter, som er det geometriske gennemsnit af den grønlandske prisparitet og den danske prisparitet. Denne beregningsmetode sikrer, at prissammenligningen tager højde for det private forbrugs forskellige sammensætning i Grønland og Danmark.

 

Beregningen, der er foretaget af Danmarks Statistik, er den samme metode, som bliver benyttet internationalt ved prissammenligning mellem lande. 

 

Yderligere info

Prissammenligningen er også udgivet i Statistikbanken.